Bake | Halloween Chocolate Pumpkin Cake

19.10.16

On 31st of October we'll find Halloween hidden in spiders and pumpkins! Little kids are dressing up into something spooky and knock at neighborhood doors asking for sweet treats. Don't forget to be as spookiest you can and shout "Trick or treat?" 

Halloween is not celebrated only by children. It gives us the opportunity to dress up into our spookiest self. Some days you just wanna be transformed into a witch and wander around Hogwarts holding your wand.  After that,  you go magically to the dining room and can't decide what you'll eat first. Somewhere there, between pumpkin pies you wanna find a big pumpkin cake with little meringue ghosts on top. The best part is that  you can enliven them using your wand. The ghosts will wander above the dining room dancing and scaring you and your friends. Follow the recipe step by step, light up some candles and let the pumpkin smell transform your kitchen into the hideout of a witch- cook! 

 

Την επόμενη εβδομάδα βρίσκουμε ανάμεσα σε αράχνες και κολοκύθες το Halloween! Μικρά παιδάκια μεταμφιέζονται σε κάτι τρομαχτικό και ξεχύνονται στους δρόμους για να γεμίσουν τα καλαθάκια τους με γλυκίσματα. Με το που χτυπήσεις, όμως, το κουδούνι μην ξεχάσεις να πάρεις την πιο τρομαχτική σου πόζα και να φωνάξεις "Φάρσα ή κέρασμα;"

Το Halloween, όμως, δεν είναι μόνο για τα παιδάκια. Δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να βγάλουμε προς τα έξω τον πιο τρομακτικό εαυτό μας. Να...που θες κάποιες μέρες να μεταμορφωθείς σε μάγισσα και να τριγυρνάς με το ραβδάκι σου στους διαδρόμους του Hogwarts. Μετά να μετακινείσαι μαγικά στην τεράστια τραπεζαρία και να μην ξέρεις από που να πρωτοξεκινήσεις! Κάπου εκεί ανάμεσα σε πίτες από κολοκύθα θα ήθελες να βρεις μία τεράστια τούρτα κολοκύθας με μικρά φαντασματάκια μαρέγκας στην κορυφή. Το πιο ωραίο είναι ότι με το ραβδί σου μπορείς να τα ζωντανέψεις και αυτά να τριγυρνούν πάνω από την τραπεζαρία χορεύοντας και τρομάζοντας εσένα και τους φίλους σου! Ακολούθησε βήμα-βήμα τη μαγική συνταγή, χαμήλωσε τα φώτα, άναψε κεράκια και άσε τη μυρωδιά της κολοκύθας να μεταμορφώσει την κουζίνα σου σε κρησφύγετο μαγείρισσας- μάγισσας!

ΚΕΙΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
 (3 κέικ σε ταψάκια 20 εκ.)
(συνταγή) 

||Κέικ:
55 γραμ. βούτυρο μαλακό
50 γραμ. καλαμποκέλαιο
135 γραμ. λευκή ζάχαρη
85 γραμ. καστανή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 αυγά
1 κουταλάκι βανίλια
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
220 γραμ. πουρέ κολοκύθας *
30 γραμ. γάλα
195 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 

||Γέμιση σοκολάτας: 
225 γραμ. ανάλατο βούτυρο  
180 γραμ. μαύρη σοκολάτα, σε κομματάκια 
1 πρέζα αλάτι 
||Επικάλυψη σοκολάτας:
45 γραμ. μαύρη σοκολάτα, σε κομματάκια
45-60 γραμ. κρέμα γάλακτος
λίγο αλάτι

||Φαντασματάκια μαρέγκας: 
Δείτε τη συνταγή για μαρεγκάκια σε προηγούμενο ποστ εδώ
Λιωμένη σοκολάτα που θα μείνει από παραπάνω για να σχηματίσετε τα μάτια και το στόμα στα φαντασματάκια.


*Πουρές κολοκύθας: Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο πουρέ σε κονσέρβα. Αν δεν βρείτε όμως -όπως συνέβη και σε εμάς- αγοράστε μια μικρή κολοκύθα, αφαιρέστε τα σπόρια και κόψτε τη σε μεγάλα ίσα κομμάτια. Βάλτε τα σε ένα ταψί με την ψίχα προς τα κάτω και γεμίστε το ταψί μέχρι τη μέση από τις κολοκύθες με νερό. Ψήνετε στους 180 °C. Θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει η ψίχα. Βγάλτε την κολοκύθα από το φούρνο και αφήστε την λίγο να κρυώσει (10 λεπτά). Αμέσως αφαιρέστε την ψίχα και λιώστε τη με ένα πιρούνι. Αφού λιώσετε όλη την ψίχα σε ένα μπολ, προσθέστε μια κουταλιά λάδι (π.χ. καλαμποκέλαιο) για να δημιουργηθεί η υφή του πουρέ. 


|| Κέικ: Σε ένα μπολ χτυπήστε για 4 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα μαζί το βούτυρο, το λάδι, το αλάτι, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τα αυγά, τη βανίλια και τα μπαχαρικά. Χτυπήστε για 3 ακόμα λεπτά. Καθαρίστε με μία σπάτουλα τα τοιχώματα του μπολ και έπειτα προσθέστε τον πουρέ κολοκύθας και το γάλα.  
Όταν γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέστε το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπήστε για ένα ακόμη λεπτό.  
Βουτυρώστε και αλευρώστε τρία ταψάκια των 20 εκ.Μπορείτε να βάλετε και αντικολλητικό χαρτί για μεγαλύτερη ασφάλεια, το οποίο θα έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει. 
Μοιράστε το μείγμα στα τρία ταψάκια. TIP: Μετρήστε με μία κουτάλα το μείγμα. Για παράδειγμα, αν το μείγμα είναι ίσο με εννιά κουτάλες, θα βάλετε σε κάθε ταψάκι από τρεις κουτάλες μείγματος.  
Ψήστε τα κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 °C για 22- 25 λεπτά. Βάλτε ένα μαχαίρι στο κέντρο των κέικ. Αν βγει καθαρό, τα κέικ είναι έτοιμα. Βγάλτε τα κέικ από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.  
  
||Γέμιση σοκολάτας: Λιώστε μαζί το βούτυρο, τη σοκολάτα και το αλάτι ή σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν επιλέξετε το φούρνο μικροκυμάτων, μην ξεχνάτε να βγάζετε το μπολ και να ανακατεύετε κάθε μισό λεπτό για να μην καεί. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Έπειτα, χτυπήστε τη για να αφρατέψει 
  
||Επικάλυψη σοκολάτας: Λιώστε τη σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν επιλέξετε το φούρνο μικροκυμάτων, μην ξεχνάτε να βγάζετε το μπολ και να ανακατεύετε κάθε μισό λεπτό για να μην καεί. Αφήστε τη να κρυώσει εντελώς για να γίνει πιο παχύρρευστη 
  
||Φαντασματάκια μαρέγκας: Αφού φτιάξετε το μείγμα σύμφωνα με τη συνταγή, δημιουργείτε με έναν κορνέ με στρογγυλή μύτη μαρεγκάκια σε σχήμα φαντάσματος (σαν καπέλα μάγου). Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και, έπειτα, με προσοχή σχηματίστε με τη λιωμένη σοκολάτα τα μάτια και το στόμα των φαντασμάτων. Πιάστε τα με προσοχή γιατί σπάνε πολύ εύκολα.  
  
||Συναρμολόγηση: Αρχικά, με ένα μαχαίρι μπορείτε να δώσετε σχήμα στα κέικ ώστε να είναι ομοιόμορφα. Αφαιρέστε κάποια σημεία στην κορυφή ή στα πλαϊνά αν χρειάζεται για να τα ισιώσετε. Σε μία πιατέλα βάλτε το πρώτο κέικ. Απλώστε αρκετή σοκολάτα, περίπου 3 μεγάλες κουταλιές. Προσθέστε το δεύτερο κέικ και απλώστε ξανά σοκολάτα. Τέλος, προσθέστε και το τρίτο κέικ. Απλώστε δύο μεγάλες κουταλιές στην κορυφή και μια λεπτή στρώση σε όλο το κέικ για να δώσετε σχήμα και να καλύψετε οποιεσδήποτε ανομοιομορφίες. Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για μισή ώρα μέχρι να παγώσει. Όταν το βγάλετε απλώστε την υπόλοιπη κρέμα σε όλο το κέικ με ομοιόμορφο τρόπο. Βάλτε το ξανά στο ψυγείο για να παγώσει. Μόλις το βγάλετε, ρίξτε στην κορυφή δύο με τρεις κουταλιές από τη λιωμένη σοκολάτα και αφήστε τη να τρέξει στα πλαϊνά δημιουργώντας το drip-drop εφέ. Προσθέστε όση σοκολάτα χρειάζεται για να τρέξει και στο υπόλοιπο κέικ. Αφήστε το κέικ στο ψυγείο να παγώσει για 1-2 ώρες. Αφού παγώσει η σοκολάτα στην επιφάνεια τοποθετήστε τα φαντασματάκια και ... φάρσα ή κέρασμα;  
  
 
  
ΗALLOWEEN CHOCOLATE PUMPKIN CAKE 
(makes 3 cakes in 20cm. tins  
 
 
  
 ||Cake: 
55 grams soft butter 
50 grams neutral oil 
135 grams white sugar 
85 grams brown sugar 
1/4 teaspoon salt 
eggs 
teaspoon vanilla extract 
teaspoon cinnamon 
1/4 teaspoon cloves 
1/4 teaspoon nutmeg 
220 grams pumpkin puree* 
30 grams milk 
195 grams flour 
1/2 teaspoon baking soda 
1/2 teaspoon baking powder 
  
 ||Whipped ganache frosting 
225 grams unsalted butter 
180 grams dark chocolatechopped 
small pinch of salt  
  
||Ganache drip: 
45 grams dark chocolatechopped 
45-60 grams heavy cream 
small pinch of salt 
  
||Meringue ghosts 
Follow this recipe.  
The remaining ganche drip for ghostsmouth and eyes. 
  
*Pumpkin puree: You can buy pumpkin puree in a can or you can make it. Cut a pumpkin into big even pieces, remove the seeds and place them in a tin face downAdd water half the size of the pieces of pumpkinBake for about 45 - 60 minutes in a 180°C ovenAfter baking scooup out the pulp and melt it using a forkAdd a tablespoon of neutral oil to the melted puree so it will have the puree consistency. 
  
 
(3 20cm tinsYou can use sandwich tins as well.) 
  
 ||Cake: Beat butteroilboth sugars and salt on high speed for about 4 minutesuntil fluffy and light in colorAdd in the eggsvanilla and spices and beat for 3 more minutes. 
Scrape the sides of the bowl using a spatula and add in the pumpkin puree and milk. 
When everything is incorporatedadd the flourbaking powder and baking sodaMix for a minute until fully incorporated 
Prepare three 20cm tins with parchment paperButter and flour them wellDivide the batter equally to the three tins. 
TIP: Measure the batter with a ladle or a scoopIf the batter is equal to 9 scoopsadd 3 scoops of batter in each of three tins 
Βake the cakes in a preheated 175 °C oven for 22-25 minutesInsert a knife in the centre of the cakeIf it comes out clean, the cake is readyRemove the cakes from the tins and let them cool completely 
  
||Whipped ganache frosting: 
Melt chocolatebutter and salt either in a bain-marie or in a microwaveIf you choose the microwaveplace the ingredients in a microwave safe bowl and microwave for 30 secondsKeep an eye on it and stir every 10 seconds or soLet it cool completelyThen whip at high speed until fluffy and light in color 
  
||Ganache drip: 
Melt dark chocolateheavy cream and salt either in a bain-marie or in a microwaveIf you choose the microwaveplace the ingredients in a microwave safe bowl and microwave for 30 secondsKeep an eye on it and stir every 10 seconds or so. 
  
||Meringue ghosts 
When the meringue mixture is readypipe (using a round nozzlemini meringue ghosts in the shape of a witch's hatWhen they are bakedlet them cool completely and then draw eyes and mouth using the remainig chocolate drip. Be careful cause they are really fragile.  
  
||Assemble: 
Firstlyusing a knife flatten the cakes in order to be even. In a cake standadd the first cakeSpread some frostingabout 3 tablespoonsAdd the second cake and spread some more frostingAdd the third layer and spread frosting againAdd two tablespoons of frosting on top and spread evenlySpread some more around the cake in order to create a thin layer, the crumb coatRefrigerate the cake for 30 minutesThenspread the remaining frosting to the whole cake evenlyRefrigerate again.  
Then pour the ganache drip on top in order to create the drip-drop effectUse as much needed for the chocolate to drop all around the cakeRefrigerate again. 
When the chocolate has cooleddecorate the top of the cake with the meringue ghosts and . . . trick or treat 

Bon appétit!

Love,
Show the deer some love 


4 comments:

  1. Κοριτσια οι φωτογραφιες σας ειναι απιστευτες! Ελπιζω και η συνταγη το ιδιο! Θα την δοκιμασω!(χωρις τα φαντασματακια, μη κουραστω και πολυ...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Καλώς ήρθες στην παρέα μας!! χαχα Και σκέτο είναι πολύ νόστιμο αλλά τα μαρεγκάκια είναι πεντανόστιμα και πολύ εύκολα!

      Delete
  2. Φανταστική παρουσίαση έπαθα πλάκα!! Dark, ατμοσφαιρική πολύ τέλεια !! Και ο πουρές κολοκύθας είμαι σίγουρη ότι θα δίνει κάτι εξαιρετικό στο κέικ !! Μπράβο σας ελαφάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε πάρα πολύ γλυκιά Αθηνά! Χαιρόμαστε με κάθε σχόλιό σου! Φιλάκια πολλά! :)

      Delete