Βake | Cinnamon Rolls

25.11.15
verything outside is turning into orange and finally looks a lot like autumn. While writing this post, I can hear the raindrops hitting on the windows. The other two deers are taking out of boxes all the christmas lights and decorations. In some hours our home will look like a Christmas deer house. I love rain when I'm somewhere warm while I can enjoy my hot cup of chocolate or tea. What's the best treat to accompany your hot drink?  Cinnamon rolls! Oh, those sweet rolls with cinnamon and the sweetest icing ever on top! It's the first time we' ever baked and tasted those delicacies and we were super excited about them. They are so so so delicious! We enjoyed them with milk and tea. Everyone who tasted them loved those sweet rolls.  As for the making of...They were not so difficult to make. The only "difficult" part was that we had to let the dough rise for an hour and we were literally running to make everything ready for the photoshooting before it's dark outside. But they deserve everything! They became so fluffy!! Bake them for breakfast and enjoy them with a glass of milk or in the evening sitting beside the fireplace with some hot tea!   

 

πιτέλους έξω άρχισαν όλα να γίνονται πορτοκαλί και να θυμίζουν φθινόπωρο, έστω και στο τέλος του Νοέμβρη. Ενώ γράφω αυτό το ποστ, έξω βρέχει και ακούω τη βροχή να χτυπάει ρυθμικά πάνω στα παράθυρα. Τα άλλα δύο ελαφάκια βγάζουν από τα κουτιά φωτάκια και χριστουγεννιάτικα στολίδια. Σε λίγες ώρες το σπίτι θα μεταμορφωθεί σε ένα χριστουγεννιάτικο ελαφόσπιτο. 
Λατρεύω όταν βρέχει κι είμαι κάπου ζεστά πίνοντας σοκολάτα ή τσάι. Ποια είναι η καλύτερη παρέα για ένα ζεστό ρόφημα; Μα φυσικά τα Ρολάκια Κανέλας (Cinnamon Rolls). Αυτά τα γλυκά ψωμάκια με κανέλα και το πιο γλυκό γλάσο που υπάρχει από πάνω. Eίναι η πρώτη φορά που φτιάχνουμε και δοκιμάζουμε αυτά τα γλυκά ρολάκια και ειλικρινά τα αγαπήσαμε! Είναι πεντασνόστιμα! Όσοι τα δοκίμασαν ξετρελάθηκαν!! Τα απολαύσαμε με γάλα και ζεστό τσάι. Όσον αφορά τη διαδικασία...Δεν ήταν τόσο δύσκολα! Το πιο "δύσκολο"μέρος ήταν η αναμονή για να φουσκώσει το ζυμαράκι. Έτσι,κυριολεκτικά τρέχαμε για να προλάβουμε το φως για να τα φωτoγραφίσουμε. Αλλά πιστέψτε με πως άξιζε και με το παραπάνω! Έγιναν τόσο αφράτα, σαν τσουρεκάκια! Ψήστε τα για πρωινό μαζί με γάλα ή για το απογευματινό σας τσάι δίπλα στο τζάκι!!  
(makes 12-15 big rolls)

||Dough:
3 1/2 cups (440g) flour, + extra for dusting
25 g fresh yeast (or 2 1/4 teaspoon active dry yeast)
1 cup (240 ml) lukewarm milk
2 tablespoons + 1 teaspoon (30g + 5g) sugar
1 teaspoon (5g) salt
2 eggs
4 tablespoons (56g) oil or melted butter 

||Filling:
5 tablespoons (70g) butter, at room temperature
2 tablespoons (13g) ground cinnmon
1/2 cup (100g) light brown sugar

||Icing:
1 cup (120g) pοwdered sugar 
1 teaspoon (5g) vanilla extract 
2 tablespoons (30ml) milk


||Dough: Add 1 teaspoon of sugar over the yeast and 1/3 cup of milk. Stir to dissolve. In a large bowl combine flour, 2 tablespoons sugar and salt. Add oil or melted butter, disolved yeast, eggs and the rest of 2/3 cup milk. Stir to combine and then knead until the dough is soft. At this point the dough might be sticky. If it is add some more flour so the dough is quite elastic and pulls away from the side of the bowl. Let it rest for 10 minutes. 

||Filling: Meanwhile, make the filling. Combine in a small bowl butter with cinnamon and sugar until it looks like a soft cinnamon spread. 

||Τhe roll: On a floured surface roll the dough in a 30x45 rectangle. Spread the filling over the top of it. Roll the dough! Seal the end of it with water and then cut in 12-15 equal size rolls. Place them on a parchment paper lined tray leaving a 2cm distance between them. Then cover with plastic wrap and let the rolls rise in a warm place for about an hour, until doubled in size. 

||Bake: Preheat the oven to 180 C and bake the rolls for about 15-20 minutes until lightly browned. 

||Icing: While the rolls are in the oven prepare the glaze. Mix powdered sugar with vanilla and milk. 

||Serve: Before serving drizzle some glaze over the rolls and enjoy them with a cup of milk.

Watch the original recipe here!

Για τη συνταγή στα ελληνικά πατήστε εδώ!
Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο με τη συνταγή!

In the mood: Perry Como - Glendora





Bon appétit!

Love,
Show the deer some love 


8 comments:

  1. Replies
    1. Thank you for your nice words lovely Spooky Adventurer <3

      Delete
  2. Replies
    1. They are so delicious Persa! You should bake them! <3
      Thank you for your nice words!!

      Delete
  3. Ευχαριστούμε για την συνταγή ελαφάκι, περιμένω όμως εναγωνίως να δω το στολισμένο ελαφόσπιτο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα σας δείξουμε κάποιες χριστουγεννιάτικες λεπτομέρειες χουχου <3

      Delete
  4. Φαίνονται λαχταριστά! Ότι πρέπει για πρωινό! Φιλάκιααα

    ReplyDelete