Sunday Brunchin' | Savory cake with feta & sultanas/raisins

17.1.16

unday brunchin'. Our favorite new column on the blog! Sunday is the only day the three deers manage to gather together at home. What's better than celebrate it with a big, easy and delicious brunch?! This Sunday we chose something savory. A savory cake with feta and some raisins, for the sweet-salty balance. We love this combination! We love how soft and moist it is. It's not like bread or cake, it's something different! You have to try this out! Definetely! It's the perfect cake for brunch, for school/job or even for parties. The original recipe belongs to Rachel Khoo! She chose goat's cheese, prunes and pistachios but we prefered it in a more greek way. 


ρωινό Κυριακής. Η νέα μας αγαπημένη στήλη στο μπλογκ! Η Κυριακή είναι η μοναδική μέρα που τα τρία ελαφάκια μαζευόμαστε στο σπίτι. Τι καλύτερο από το να το γιορτάζουμε με ένα μεγάλο, εύκολο και νόστιμο πρωινό;! Αυτή την Κυριακή επιλέξαμε κάτι αλμυρό! Ένα αλμυρό κέικ με φέτα και σταφίδες, έτσι για την ισορροπία αλμυρού-γλυκού. Αγαπάμε αυτό τον συνδυασμό. Αυτό το κέικ είναι τόσο μαλακό και αφράτο. Δεν είναι ούτε σαν ψωμί αλλά ούτε και σαν κέικ (γλυκό). Είναι κάτι διαφορετικό! Πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε! Είναι το τέλειο κέικ για πρωινό, για τη δουλειά ή το σχολείο, ακόμα και για τα πάρτυ. Η συνταγή ανήκει στην Rachel Khoo! Επέλεξε κατσικίσιο τυρί, δαμάσκηνα και φυστίκια Αιγίνης αλλά εμείς προτιμήσαμε μια πιο ελληνική εκδοχή. 

 
250g. plain four
1 tablespoon baking powder
150g. feta cheese, cut into small pieces
150ml olive oil
100g. sultanas/raisins
4 eggs
150ml milk
50g. plain yogurt 
1 teaspoon salt
a pinch of black pepper

                                                 
||The cake: Preheat the oven to 180 oC and line a loaf tin with baking paper. 
In a bowl, mix together flour, baking powder, feta cheese and sultanas/raisins. In a seperate bowl, whisk the eggs until fluffy and pale in colour. Then gradually whisk in the oil, milk and yogurt. Season with salt and pepper. Fold the flour mixture into the whisked eggs. Try not to overmix as this will make the end result tough. Pour the batter into the prepared tin and bake for 30-40 minutes or until a metal knife inserted in the centre of the cake comes out clean. 

Για τη συνταγή στα ελληνικά πατήστε εδώ!
Our previous post about this cake! / Το προηγούμενο ποστ μας για το κέικ!  



Bon appétit!

Love,
Show the deer some love 

4 comments:

  1. Δείχνει πολύ λαχταριστό! Καλή εβδομαδα!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και καλώς σε βρήκα! Πρέπει να είναι πολύ ωραίο το κέικ σου και οι φωτό σου καταπληκτικές όπως και το food styling!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς ήρθες στην παρέα μας!! Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!! Να το δοκιμάσεις!!! :)

      Delete