Mum's Baking | Raisins buns (Σταφιδοψωμα)

14.6.16

Μum is back on the blog with a delicious recipe. Raisins buns. She first tried those sweet buns at Easter time. We all loved them. They don't taste like cake. They are more like chewy bread. Νοt overly sweet. The perfect snack for your breaks, for your tea and coffee. 


Η μαμά επέστρεψε στο μπλογκ με καινούργια συνταγή. Σταφιδόψωμα. Τα δοκίμασε πρώτη φορά το Πάσχα στη νηστεία και τα αγαπήσαμε όλοι. Δεν έχουν τη σύσταση κέικ. Είναι κάτι σαν τσουρέκι με σταφίδες. Όχι υπερβολικά γλυκό. Το τέλειο σνακ για το διάλειμμά σου με τσάι ή καφέ. 

|| BUNS: 
1 kg all purpose flour 
8 gr dry yeast
1 cup raisins, black or golden
1/2 of a cup soft butter, melted at room temperature
2 cups water lukewarm
1 cup icing sugar 
1 teaspoon cinammon 
1/2 teaspoon ground cloves 

|| ICING: 
1/2 cup icing sugar
water, as much needed to make a runny icing



||ΒUNS:Firstlypour the yeast in the water and let it dissolveΜix together flour,  sugarcinammonground cloves and raisinsThen make a little hole in the center οf the mix and pour in the water with the yeast and the butterBe careful! The butter shoulb be in room temperatureOtherwise, the yeast won't workMix everything together with a wooden spatula and let the dough rest and double in size for about hours in a warm placeOnce it has doubled in sizecut it in little buns, put them in a baking tray laid with greaseproof paper and then live them to rest again for half an hourBake them for 25 - 30 minutes in a preheated  160 °C oven.

||ICING: Mix together icing sugar and water until you have a runny icing.

||BRING IT TOGETHER: Once you take the raisins buns out of the oven let them cool completely on a rack. Then pour some of the icing on top. We skipped that part and they were still really delicious. 


ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ
Αντί για σταφίδες μπορείτε να βάλετε ελιές και να παραλείψετε τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέστε μία πρέζα αλατιού και η ζύμη αυτή μεταμορφώθηκε σε ελιόψωμο! 

 1 κιλό αλεύρι
8 γραμ. ξερή μαγιά
1 κούπα σταφίδες (ξανθές ή μαύρες)
1/2 κούπα μαργαρίνη (φυτικό βιτάμ) λιωμένη, 
σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο 

ΣΙΡΟΠΙ (προαιρετικά)
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
νερό, όσο πάρει για να γίνει ένα ρευστό σιρόπι

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ
Αρχικά, διαλύστε τη μαγιά μέσα στο νερό και αφήστε τη 10 λεπτά να δράσει. Σε ένα μπολ ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και τις σταφίδες. Έπειτα, δημιουργήστε στο κέντρο μία λακουβίτσα και χύστε μέσα το νερό με τη μαγιά και το λιωμένο βούτυρο που έχει κρυώσει. Ανακατέψτε τα όλα είτε με μία ξύλινη σπάτουλα είτε με τα χέρια. Σκεπάστε τη ζύμη με μία μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε τη να διπλασιαστεί για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.  Μόλις διπλασιαστεί, κόψτε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια, δημιουργήστε μικρές μπαλίτσες και τοποθετήστε τα μικρά σταφιδόψωμα -το ένα δίπλα στο άλλο- σε ένα ταψάκι που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για ακόμα μισή ώρα. Ψήστε τα σταφιδόψωμα για 25 με 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C βαθμούς. 

ΣΙΡΟΠΙ
Ανακατέψτε μαζί τη ζάχαρη άχνη με το νερό. Αφού τα σταφιδόψωμα έχουν κρυώσει τελείως, περιχύστε τα με το σιρόπι και αφήστε το για 10 λεπτά να κρυώσει. Μπορείτε να το παραλείψετε αυτό το κομμάτι. Είναι εξίσου γευστικά. 



Bon appétit!

Love,
Show the deer some love 

2 comments:

  1. Φαίνονται υπέροχα!! Σίγουρα θα το δοκιμάσω!! <3
    http://citygirltoday.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Δοκίμασα τη συνταγή και είναι εξαιρετικά και αρκετά εύκολα

    ReplyDelete